Dzisiaj „pomęczę” Was trochę wieprzowymi ozorkami ;) W tej chwili pewnie wielu z Was skrzywiło się. Dawno temu także krzywiłam się, jak tylko słyszałam „ozorki, flaczki, żołądki”. Cud, że od małego lubiłam chociaż wątróbkę ;) Ale jak to na ogół bywa w takich sytuacjach, krzywimy się na coś, czego nie znamy i czego nigdy nie jedliśmy, bo wydaje nam się to dziwne. Zapewniam, że czasem warto się przełamać, zwłaszcza jeżeli chodzi o podroby. Myślę, że wiele straciłabym, gdybym nadal pałała niechęcią do żołądków, serc czy ozorków. Jest to naprawdę wysokiej jakości mięso, które odpowiednio przyrządzone może dostarczyć nam niesamowitych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na ozorki wieprzowe w sosie musztardowym.

Składniki (na 2 porcje):

3 ozory wieprzowe
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
3 liście laurowe

1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula
2 ząbki czosnku

sos musztardowy:
pół szklanki bulionu drobiowego
2 łyżeczki musztardy z ziarenkami gorczycy
3-4 łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie:

Ozorki dokładnie oczyszczamy z farfocli i płuczemy. (Ozory często są sprzedawane z takim przylegającym mięsem z gardła. Nie odcinamy go przed gotowaniem, lecz po. Ugotowane i obrane z tłuszczu możemy wykorzystać np. do jajecznicy :)
Wkładamy je go szybkowaru lub garnka wraz z liściem laurowym, solą i pieprzem. Zalewamy zimną wodą (w szybkowarze ledwie do górnego poziomu ozorów, w garnku około 3 cm ponad nie). Gotujemy około 40-45 minut w szybkowarze i około 2,5 godziny w garnku (w razie potrzeby uzupełniamy wodę, by ozory były przykryte).

Ugotowane ozory studzimy, odkrawamy „dodatkowe mięso”, a ozory obieramy z błony i nadmiaru tłuszczu. Kroimy je w plasterki o szerokości 0,5-1 cm.

Na oleju przesmażamy pokrojoną w pół-plasterki, osoloną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i często mieszając smażymy całość do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plasterki ozory, by się podgrzały.

Sos: w rondelku podgrzewamy bulion. Dodajemy oba rodzaje musztardy i zagotowujemy. Następnie hartujemy śmietanę – do 2 łyżek śmietany wlewamy 2 łyżki gorącego sosu, energicznie i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy kolejną łyżkę gorącego sosu i znów dokładnie mieszamy. Następnie, cały czas mieszając sos w rondlu, powoli wlewamy zahartowaną śmietanę. Zagotowujemy i na małym ogniu dusimy około 3-4 minut.

Ozorki wraz z cebulą i czosnkiem wykładamy na talerze i polewamy sosem. Podajemy np. z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko lub puree ziemniaczanym.

Smacznego!