Pomidorowo-paprykowy sos z mięsem z mielonej szynki, który idealnie nadaje się do makaronu (np. spaghetti, lazania), do faszerowania warzyw, jako wypełnienie tart lub farsz do naleśników. Jeden sos, a tyle możliwości. Warto przygotować go w większej ilości i zamrozić, by w razie potrzeby mieć go pod ręką.

Składniki:

500 g mielonej szynki wieprzowej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
puszka krojonych pomidorów
1/4 łyżeczki mielonej chili
spora szczypta roztartego w palcach majeranku
łyżeczka mielonej, roztartej w palcach bazylii
pół łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
szczypta cukru
1-2 łyżki sosu worcestershire
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180OC. Pieczemy, aż skórka papryki zrobi się czarna w kilku miejscach. Wyciągamy podpieczone papryki, wkładamy je do woreczka foliowego, zawiązujemy i czekamy aż przestygną, po czym obieramy je ze skóry i kroimy w kostkę.

W międzyczasie na oleju przesmażamy lekko osoloną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie dodajemy mięso, które podczas smażenia rozdrabniamy łopatką. Gdy mięso się zetnie dodajemy posiekaną paprykę, pomidory z puszki, bazylię, majeranek, chili, słodką paprykę, sos worcester i cukier. Dusimy pod przykryciem około 35-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopiero na koniec doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem.

Smacznego!