Pomysły dwa, bo i dwa różne gusta mamy :) Jeden zdecydowanie skłaniający się ku mięsu, drugi bardziej warzywny :) Przekąski na ciepłą kolację – zawinięte w filo, porządnie doprawione mięso oraz delikatny, kremowo-szpinakowy farsz z oliwkami.

 

 

Filo z mięsem (składniki na 6 roladek):
6 arkuszy ciasta filo
500 g mięsa mielonego z szynki
1 cebula
1 łyżeczka klarowanego masła
1 spora łyżka czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami czosnku, przeciśnietymi przez praskę)
2 łyżeczki roztartego w palcach cząbru
3-4 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę (opcjonalnie mogą być z oleju, ale dobrze osączone)
łyżeczka mielonej chili
sól, pieprz
olej do posmarowania filo

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, aż zmięknie i lekko się zezłoci. Przestudzoną dodajemy do mielonego mięsa wraz z pozostałymi składnikami, doprawiamy  i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 10 minut.

Rozkładamy arkusze ciasta filo. Z mięsa mielonego formujemy wałeczki (grube na około 3-4 cm i długie na 10-12 cm). Układamy po jednym wałeczku na jednym arkuszu ciasta filo i dość ciasno zwijamy (jak krokiety – najpierw zakładamy boki i zwijamy) za każdym razem smarując filo niewielką ilością oleju w miejscu zwijania (nakładania ciasta na ciasto). Zawinięte roladki smarujemy niewielką ilością oleju i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190-200OC przez około 25 minut (aż filo się zezłoci).

Koperty z ricottą, szpinakiem i oliwkami (składniki na 4 koperty, 8 trójkątów):

4 arkusze filo
400 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
250 g ricotty
10 czarnych oliwek
1 małe jajko
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na 1 łyżeczce oleju szklimy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak i całość przesmażamy, aż szpinak się rozmrozi i odparuje z niego cała woda. Odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie mieszamy ricottę ze szpinakiem i pokrojonymi w krążki oliwkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dodajemy rozmącone jajko. Dokładnie mieszamy.

Każdy arkusz filo lekko smarujemy olejem i składamy na pół. na tak złożonym, na środku układamy 1/4 farszu. Zakładamy boki ciasta, tak by dokładnie przykryły farsz, tak by podczas pieczenia farsz nie wypłynął. Jeżeli Wam wygodniej możecie uformować sakiewki lub roladki jak te mięsne. Wierzch ciasta lekko smarujemy olejem.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca.

Pieczemy w temperaturze 190-200OC przez około 25 minut (aż filo się zezłoci).

Smacznego!