Jeżeli czujecie się ociężali po Świętach, warto przerzucić się na jakiś czas na lżejsze posiłki. Proponuję wszelkiego rodzaju sałatki, które mogą stanowić idealne drugie śniadanie, obiad lub kolację. Sałatka z łososiem jest prosta w przygotowaniu, kolorowa i do tego bogata w składniki odżywcze – witaminy i kwasy omega 3. Sałatkę możecie podać albo z sosem jogurtowym albo winegretem.

Składniki (na ok. 4-5 porcji, 1 porcja ok. 200-250 kcal.)

3/4 opakowania mieszanki sałat
10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
3-4 średniej wielkości korniszony, pokrojone w półplasterki
6 rzodkiewek, pokrojonych w plastry
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki lub ósemki
pół pęczka koperku
250 g świeżego łososia bez skóry i ości
sól, pieprz
sok z cytryny

do wyboru dwa sosy:

sos jogurtowy:
1 łyżeczka majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka ketchupu
szczypta soli

winegret:
4 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
odrobina soli

Przygotowanie:

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i oprószamy pieprzem, odstawiamy na około 30 minut. Następnie smażymy go po około 4-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości filetu). Ma być ścięty, ale nie wysuszony. Gdy ostygnie kroimy go wzdłuż w paski o szerokości około 2 cm, które następnie rozdzielamy rękoma na mniejsze kawałki.

W międzyczasie przygotowujemy sos jogurtowy i winegret. Składniki sosu jogurtowego dokładnie mieszamy w miseczce, z kolei składniki winegretu umieszczamy w słoiczku i łączymy je energicznie nim potrząsając.

Mieszankę sałat umieszczamy w misce. Na niej układamy kawałki łososia, pomidory koktajlowe pokrojone w ćwiartki, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, półplasterki korniszonów, jajka pokrojone w ósemki i kukurydzę. Całość posypujemy odrobiną pieprzu. Podajemy z sosem jogurtowym lub winegretem.

Smacznego!