Jeżeli została Wam masa makowa (niezależnie czy własnej roboty czy ze sklepu) i szkoda Wam ją wyrzucić, proponuję przygotowanie z niej muffinów. Takie przedłużenie świątecznych smaków, zwłaszcza gdy potrzebujemy jakieś ciacho „na już”. Na przykład gdy zawitają do nas nieoczekiwani goście.

Składniki (na 12 muffinków, 1 sztuka ok. 250 kcal):

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki gryczanej (można zastąpić pszenną)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
szklanka mleka
pół szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka masy makowej z bakaliami
masło do posmarowania foremek

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy olej, mleko, jajka i masę makową. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy.

Przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170OC na około 20-25 minut (do zrumienienia).

Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Smacznego!