Stir fry (dosłownie – mieszaj i smaż) to jedna z moich ulubionych technik przygotowywania potrawy – szybka, wygodna, pozwalająca zachować witaminy i inne składniki odżywcze w przygotowywanej potrawie. Dzięki niej przygotowanie obiadu nie potrwa dłużej niż 20 minut. Smażenie trwa maksymalnie 10 minut (w zależności od dania), reszta czasu potrzebna będzie na przygotowanie składników. Jest to bardzo istotne, gdyż podczas gotowania nie będzie na to czasu.

Dzisiejsza propozycja to danie bez makaronu, ale jeżeli zależy Wam na bardziej sycącym posiłku – przygotujcie je z pszennym makaronem typu chow mein, lo mein lub mie. Makaron namoczcie we wrzątku według przepisu na opakowaniu, odcedźcie i dodajcie pod koniec przygotowywania potrawy, żeby zdążył się podgrzać.

Składniki (na 2 porcje, 1 porcja bez makaronu ok. 250 kcal):

1 łyżeczka oleju kokosowego (w stałej postaci) lub 1 łyżka rzepakowego
1 szalotka lub mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pierś lub piersi kurczaka o wadze około 350 g
odrobina soli
1 papryka
1/2 papryczki chili
5 sporych garści jarmużu (same listki, bez łodyżek)
ziarno sezamu do podania
sos:
1 łyżka sosu hoisin (do kupienia w działach z orientalną żywnością)
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroimy w cienkie paski lub średniej wielkości kostkę, lekko oprószamy solą i odstawiamy.

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, podobnie czosnek.

Paprykę kroimy w słupki a chili w plasterki.

Mieszamy ze sobą składniki sosu.

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i na dość sporym ogniu smażymy, często mieszając około 2 minut. Następnie dodajemy czosnek, smażymy kolejne pół minuty i dodajemy kurczaka. Przesmażamy go mieszając, aż mięso się zetnie. Wówczas dodajemy paprykę i chili i smażymy jeszcze około 2 minut (często mieszamy). Na koniec dorzucamy jarmuż i wlewamy sos (jeżeli chcemy dodać makaron robimy to teraz). Smażymy dopóki jarmuż nie zwiędnie (żeby zwiądł szybciej, na chwilę możemy przykryć woka lub patelnię przykrywką).

Przekładamy porcje na talerze i każdą posypujemy sezamem (w ilości jaką lubicie).

Smacznego!