Sałatka powstała z potrzeby wykorzystania ugotowanej ciecierzycy, z której robiłam hummus, a której zawsze gotuję więcej (mogę ją później dodać do zupy, gulaszu itp.). Ciecierzycę uwielbiam, buraki kocham a o tahini to nawet nie wspomnę – przygotowuję ją często do różnych hummusów i past, ale doskonale sprawdza się także jako składnik sosów. Z połączenia moich ulubionych produktów (także rukoli) wyszła całkiem ciekawa, prosta i zdrowa sałatka.

 

Składniki (na 2 porcje, 1 porcja ok. 290 kcal):

250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
2-3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone, pokrojone w kostkę buraki (jak piec buraki znajdziecie tutaj)
1 łyżka soku z cytryny do skropienia buraków
4-5 garści rukoli

sos z tahini:

2 łyżki pasty tahini (przepis na domową pastę tu)
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki wody
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Do miseczki lub kubka wkładamy tahini. Dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Stopniowo, po jednej łyżce dodajemy wodę i całość mieszamy, by uzyskać dość gęsty sos. Na końcu doprawiamy go szczyptą soli i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Na talerzach rozkładamy rukolę. Buraki skropione cytryną mieszamy w misce z ciecierzycą. Następnie wykładamy je na talerze i całość polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego!