Jednogarnkowe danie obiadowe – bez konieczności zastanawiania się z czym podać gulasz.

Składniki (na 4 porcje, 1 porcja około 300 kcal.)

2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
400 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plastry
400 g schabu lub chudej szynki wieprzowej
1/2 szklanki wody
spora szczypta suszonego tymianku
spora szczypta suszonego estragonu
szczypta suszonego majeranku
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, solimy i oprószamy pieprzem. Odstawiamy na około 30 minut. Następnie obsmażamy z każdej strony na 1 łyżce oleju. Gdy się zrumieni podlewamy mięso wodą, dodajemy liść laurowy i na małym ogniu dusimy.

Na oleju podsmażamy lekko osoloną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda.

Usmażone pieczarki dodajemy do mięsa wraz z tymiankiem, estragonem i majerankiem. Całość dusimy około 30 minut, po czym, dolewamy wino i dusimy do miękkości mięsa.

Wówczas dodajemy soczewicę i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

Smacznego!