Pesto można kupić albo zrobić samemu – zdecydowanie preferuję „rękodzieło”, ale jest też kilka firm, po których produkty sięgam bez obaw. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na gęste i aromatyczne pesto z pomidorów, które służy mi między innymi do „ożywienia” obiadowej kaszy jaglanej. Do jego przygotowania użyłam suszonych pomidorów bez zalewy, ale równie dobrze możecie dodać pomidory z oleju.

Składniki:

8-9 suszonych pomidorów w oleju lub bez
spora garść listków bazylii
garść wyłuskanych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
1/3-1/2 szklanki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy (w zależności od tego jak gęste pesto lubicie)
odrobina soli
opcjonalnie szczypta mielonej chili dla zwiększenia ostrości

Przygotowanie:

Na suchej patelni podprażamy orzechy. Następnie zawijamy je w papierowy lub bawełniany ręcznik i pocieramy, starając się pozbyć skórki (trochę może zostać).

Do miksera / blendera wkładamy suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, liście bazylii, orzechy i parmezan. Podlewamy połową oleju i miksujemy. W zależności od tego jak gęste pesto chcemy otrzymać dolewamy więcej lub mniej oleju. Im więcej oleju dodamy, tym pesto będzie rzadsze i bardziej kaloryczne ale będzie można je trochę dłużej przechowywać (około 10-14 dni). Gęste pesto z mniejszą ilością oleju zużyjmy w przeciągu tygodnia.

Pesto możecie wykorzystać jako dodatek do makaronów i kasz, ale także jako smarowidło do podpieczonego pieczywa (powstaną takie pomidorowe bruschetty).

Poniżej kasza jaglana z dodatkiem czerwonego pesto jako węglowodanowy element obiadu :)

(Do ugotowanej na sypko kaszy jaglanej dodajemy kilka łyżeczek pesto i dokładnie mieszamy widelcem)

Smacznego!