Kolejny przepis z cyklu „dla diabetyków”. Tym razem mocno cytrynowe muffinki z jasnej mąki (orkiszowej i owsianej) z dodatkiem stewii zamiast cukru. Nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich amatorów zdrowych wypieków.

Składniki (na 12 sztuk, 1 sztuka ok. 160 kcal):

składniki suche:
szklanka mąki owsianej
1,5 szklanki mąki orkiszowej
5 łyżeczek stewii
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki mokre:
100 g niesolonego masła
skórka otarta z całej cytryny
sok wyciśnięty z tej samej cytryny (całej)
1 jajko
1 szklanka mleka 1,5%

masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

W jednej misce dokładnie mieszamy suche składniki.

Masło topimy w rondelku (podgrzewamy wyłącznie do momentu rozpuszczenia, nie gotujemy go). Gdy przestygnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.

Następnie przelewamy ostudzone masło z sokiem z cytryny do miski, dodajemy jajko i mleko i całość dokładnie mieszamy.

Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny (wyszorowanej i sparzonej!), mieszamy i nakładamy ciasto do foremek.

Pieczemy około 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180OC.

Smacznego!