Klopsiki powstałe z tęsknoty za smakiem suszonych grzybów. Żartuję, tak naprawdę to zostało mi kilka pieczarek po robieniu szaszłyków i musiałam coś z nimi zrobić. Dokupiłam więc kolejnych kilka lub kilkanaście, wyciągnęłam mielone z lodówki i coś tam wykombinowałam na szybko. Klopsiki w sosie świetnie komponują się z kaszą gryczaną (paloną i niepaloną) lub jaglaną.

Składniki (na 4 porcje, 1 porcja ok. 270 kcal – bez kaszy):

klopsiki:
500 g mięsa mielonego z szynki
garść suszonych grzybów
1 małe jajko
2-3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1/4 pęczka natki pietruszki, posiekanej
sól, pieprz do smaku

sos pieczarkowy:
1 łyżka oleju rzepakowego
2 szalotki
ok. 400 g pieczarek
1/4 pęczka natki pietruszki
woda z namaczania suszonych grzybów
1 łyżka sosu sojowego grzybowego lub zwykłego sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (tak, by je przykrył) i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do namoczenia. Miękkie dość drobno siekamy, wodę w której się moczyły zachowujemy.

Robimy klopsiki: dokładnie ugniatamy rękami mięso z jajkiem, pietruszką, posiekanymi grzybami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 20 minut.

Następnie z masy formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w osolonym wrzątku lub bulionie drobiowym około 2 minut od wypłynięcia.

W międzyczasie przygotowujemy sos: na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę, którą lekko solimy. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Wówczas dodajemy pokrojone (uprzednio oczyszczone) w plasterki pieczarki. Smażymy, aż pieczarki puszczą a następnie odparują wodę.

Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby suszone plus około 1/4 szklanki wody. Dodajemy sos sojowy i całość dusimy około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i cały czas mieszając sos, wlewamy do niego miksturę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wkładamy jeszcze ciepłe klopsiki. Chwilę razem podgrzewamy i podajemy.

Smacznego!