Sezon szparagowy w pełni, więc i u mnie nie mogło ich zabraknąć. Zdrowa sałatka z parowanymi szparagami i cukinią, wilgotną piersią z kurczaka, suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem. Całość zwieńczona parmezanem i orzeszkami pinii. Duża porcja zielonego koloru i witamin :)

 

Składniki (na 3-4 porcje, 1 porcja ok. 260-200 kcal):

1 pojedyncza pierś kurczaka
sól i mielona chili
1 łyżka oleju rzepakowego

3 garście młodego szpinaku
1 czerwona cebula
pół pęczka zielonych szparagów
1 mała zielona cukinia
6 suszonych pomidorów
1 łyżka orzeszków pinii lub np. posiekanych włoskich
2 łyżki parmezanowych wiórków

sos:

4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki białego octu winnego
1 kopiasta łyżeczka musztardy np. sarepskiej
2 łyżeczki płynnego miodu

Przygotowanie:

Pierś kurczaka solimy i oprószamy chili. Odstawiamy na około godzinę. Następnie smażymy ją na oleju (w zależności od wielkości po około 5-7 minut z każdej strony) i odstawiamy na co najmniej 5 minut. po tym czasie kroimy ja na plasterki.

Za pomocą obieraczki z cukinii wycinamy długie, cienkie wstążki.

Szparagi płuczemy i odłamujemy im końcówki (same odłamią się we właściwym miejscu jeśli je nagniemy). Zielonych nie musimy obierać. Następnie odkrawamy główki szparagów (z około 2 cm łodygi), a łodygi kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.

Szparagi i wstążki cukinii umieszczamy w parowarze (jeżeli korzystacie z koszyka bambusowego możecie na jednym poziomie umieścić szparagi, na drugim cukinię). Parujemy warzywa 10 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia.

Orzeszki piniowe lub posiekane inne orzechy rumienimy na suchej patelni.

Cebulę kroimy w cienkie pół-krążki, suszone pomidory w paseczki.

Składniki sosu umieszczamy w zamykanym słoiku i dokładnie je mieszamy, energicznie wstrząsając słoikiem.

Na półmisku układamy liście młodego szpinaku, a następnie według naszej fantazji – wstążki cukinii pozwijane w ruloniki, kawałki szparagów, kurczaka, suszone pomidory i cebulę. Całość posypujemy wiórkami parmezanu i podprażonymi orzechami.

Podajemy z sosem, którym polewamy sałatkę już na talerzach.

Smacznego!