Mimo, że Wielkanoc dawno za nami, mam dla Was przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie. Dobrej jakości (zwłaszcza swojska, domowa) kiełbasa nie jest zła i jeżeli mamy na nią ochotę wcale nie musimy czekać z konsumpcją do następnej Wielkanocy. Gotowaną czy pieczoną warto wzbogacić o dodatki np. karmelizowaną czerwoną cebulę.

Składniki (na 3 porcje po 2 kiełbasy):

6 sztuk białej, surowej kiełbasy wysokiej jakości
250 ml jasnego piwa
1 łyżka suszonego majeranku

karmelizowana cebula:
3 czerwone cebule
2-3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżeczki miodu (w zależności od tego czy cebula będzie słodka sama w sobie)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kiełbasę układamy w przykrywanym naczyniu żaroodpornym, podsypujemy majerankiem i zalewamy piwem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170OC i pieczemy około 25-27 minut.

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w krążki. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę, lekko ją solimy i smażymy, aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i miód (po łyżeczce, bo cebula może być słodka sama w sobie). Smak powinien być przyjemnie słodko-balsamiczny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczona kiełbasę podajemy z cebulą i popijamy oczywiście piwem ;)

Smacznego!