Idę do sklepu na zakupy i masz! Pod rękę nawinęły mi się ziarna soi na wagę. W związku z tym, że nie miałam wcześniej okazji jej próbować, postanowiłam nadrobić to życiowe niedopatrzenie ;) Musiałam tylko zerknąć w neta jak ją ugotować, pomysł na danie przyszedł sam. Soja smakuje podobnie do innych strączkowych, więc na jej bazie można przygotować wiele różnych potraw (zup, gulaszy, past do chleba itp.). Jeżeli będziecie mieli kiedyś okazję kupić soję – nie wahajcie się, jest smaczna, i choć raz warto ją spróbować. Danie idealne dla wegetarian i wegan (jeżeli nie posypiecie go na koniec parmezanem) – nasyci na długo, ale nie zalegnie w żołądku.

Składniki (na 3-4 porcje):

1 szklanka suchych ziaren soi

1 łyżka oleju rzepakowego
1 szalotka lub mała cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane i rozgniecione
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
1 średniej wielkości zielona cukinia, pokrojona w kostkę
1 puszka krojonych pomidorów

1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/4 pęczka świeżej natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta cukru
jasny sos sojowy do smaku (1-2 łyżki)

opcjonalnie do podania trochę startego parmezanu

Przygotowanie:

Soję moczymy w zimnej, niesolonej wodzie przez noc (na 1 szklankę soi przypada około 5 szklanek wody). Następnie płuczemy ją na sitku, umieszczamy w garnku i zalewamy 5 szklankami wody. Gotujemy do miękkości około 1 godzinę 15 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy płaską łyżeczkę soli.

Gdy soja się gotuje, do garnka wlewamy olej, dodajemy poszatkowaną szalotkę lub cebulę, delikatnie solimy i powoli podgrzewamy. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy do niej posiekany czosnek. Smażymy około minutę.

Następnie dodajemy pokrojone papryki i cukinię. Podlewamy niewielką ilością wody i całość podduszamy jakieś 5 minut. Dodajemy ugotowaną soję i wlewamy pomidory z puszki.

Doprawiamy kurkumą, chili, kuminem, cukrem, octem balsamicznym i sosem sojowym. Gotujemy około 10 minut, na koniec wrzucając posiekana natkę pietruszki.

Podajemy posypane parmezanem (w wersji wegańskiej nie).

Smacznego!