Pozostajemy w temacie bobu :) A w jakiej postaci jest najlepszy w upał? (Oczywiście oprócz solo) W postaci sałatki! Idą upały. Nie darzę ich sympatią w ogóle. Wolę chłodniejsze dni, idealna temperatura dla mnie nie przekracza 26 stopni. Wychodzę z założenia, że jak jest zimno, można się ubrać, ale żeby przetrwać 36 stopni na zewnątrz, ze skóry się nie obedrę. Kąpać się to mogę i przy 20 stopniach na zewnątrz. Opalać się nie opalam (obawiam się raka skóry – wolę, żeby mnie wytykali palcami jako córkę młynarza ;) aniżeli ładnie wyglądać, ale zachorować). Taki za mnie dziwak, który woli wiosnę i jesień niż lato. Tylko powiedzcie, czy przez ostatnie kilka lat mieliśmy taka prawdziwą wiosnę? Czy raczej z zimy przechodziliśmy bezpośrednio do lata? Szkoda,że moja ulubiona pora roku zanika :(

Ale przejdźmy do sedna – jak upały to na obiad sałatki :) Oczywiście odpowiednio pożywne, żeby nie mdleć z głodu, ale i lekkie, żeby nie kopać leżącego organizmu ;). Dzisiejsza sałatka inspirowana jest sztuką kulinarną krajów basenu Morza Śródziemnego – znajdziemy w niej bób, oliwki, świeże zioła takie jak mięta i melisa, rukolę, ser feta oraz sezam ukręcony na pastę tahini.

Składniki (na 2 porcje):

300 g bobu (waga ze skórkami)
250 g pomidorków koktajlowych
150 g oliwek (ja wolę czarne)
3 spore garście rukoli
2 garście młodego, świeżego szpinaku
150 g greckiej fety lub sera typu feta
garść świeżych listków mięty
garść świeżych listków melisy

sos tahini:
kopiasta łyżka pasty tahini (przepis na domową tutaj)
sok z połowy cytryny
trochę przegotowanej wody do rozrzedzenia sosu

Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 10-12 minut od zagotowania). Studzimy i obieramy ze skórek.

Na półmisku układamy rukolę i szpinak wymieszane z posiekaną miętą i melisą. Na nich układamy bób, pomidorki pokrojone na ćwiartki, oliwki przekrojone na pół i fetę pokrojoną w kostkę.

W miseczce mieszamy tahini z sokiem z cytryny i wodą (około 50-100 ml). Konsystencja powinna być trochę rzadsza od kwaśnej śmietany.

Polewamy sosem sałatkę i podajemy.

Smacznego!