Uwielbiam wszelkie placki warzywne. Problem w tym, że nie cierpię smażyć ich na tłuszczu. Ani to zdrowe ani przyjemne. Dlatego piekę je lub smażę na suchej patelni teflonowej. Może nie chrupią tak jak te smażone na oleju, ale są dietetyczne i szybciej się je robi (no i w mieszkaniu nie śmierdzi olejem).

Dzisiejsze placuszki powstały z cukinii, marchewki i kapusty pekińskiej. Dodałam do nich trochę czarnuszki i to był strzał w dziesiątkę. Dodała ona plackom ciekawego, lekko pikantnego i orientalnego smaku. Jeżeli lubicie placuszki warzywne – koniecznie spróbujcie!

Składniki (na 12 dużych sztuk, 1 sztuka około 55 kcal):

3 średniej wielkości zielone cukinie, w sumie około 1 kg
4 młode marchewki
6 liści kapusty pekińskiej
sól
pieprz
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka czerwonej czubrycy lub cząbru
3 kopiaste łyżeczki czarnuszki
2 łyżeczki suszonej cebuli
3 jajka
3 łyżki mąki ryżowej

Przygotowanie:

Cukinie ścieramy na tarce (oczka łezki), posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny, by puściły sok. Następnie dokładnie odciskamy sok rękoma i przekładamy do miski.

Marchewki obieramy i także ścieramy na tarce (oczka łezki). Od liści kapusty odkrawamy twarde końcówki i całość drobno szatkujemy. Marchew i kapustę dodajemy do cukinii.

Dodajemy wszystkie przyprawy, w razie potrzeby solimy.

Wbijamy jajka (najlepiej pojedynczo, najpierw do innej, małej miseczki), mieszamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180OC. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki układamy dość spore placki. Pieczemy je około 30-35 minut.

Placuchy świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

Smacznego!