Nie chce mi się już pisać o upałach, więc dziś tylko podaję przepis na prosty, wręcz banalnie łatwy w przygotowaniu hiszpański chłodnik gazpacho. Wystarczy kilka pomidorów, papryka, cebula i czerstwa bułka, a mamy pożywny obiad, idealny w gorący dzień.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnie świata” pod red. Miry Bernardes-Rusin

Składniki (4 porcje):

6 dużych dojrzałych pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 długi zielony ogórek, obrany ze skóry
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1/2 szklanki zimnej wody
4 łyżki białego octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie 1/2 papryczki chili
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórę i kroimy w cząstki, z których usuwamy nasiona.

Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Obrany ogórek kroimy w kostkę. Szalotkę i czosnek z grubsza siekamy.

Pokrojone warzywa wkładamy do miski lub garnka, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy oliwę, ocet i bułkę porwaną na kawałki i dalej miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Warzywa psiankowate 2015