Kaszę owsianą pokochałam od pierwszego spróbowania. Lubię ją za to, że pozostaje al dente, nawet mimo długiego gotowania – jak dziki ryż. Kasza owsiana, podobnie jak i płatki jest bogata w węglowodany złożone, wysokiej jakości białko i błonnik.  Zawiera witaminy A, E, B1, B2, B6, K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak miedź, cynk, kobalt, potas, żelazo, mangan i jod. Zalecana jest osobom chorym na cukrzycę i tym, które mają podniesiony poziom cholesterolu.

Jeżeli lubicie kasze, koniecznie musicie ją spróbować, aczkolwiek nie znajdzie ona uznania u osób, które lubią tylko miękkie kasze (jak np. jaglana czy jęczmienna). Owsiana jest po prostu „chrupka :) Według mnie najlepiej łączy się z warzywami, nie zaś ciężkimi, tłustymi sosami. W dzisiejszym wydaniu polecam ją z lekkim sosem warzywnym z dyni i cukinii z kurczakiem.

Składniki (na 2-3 porcje, 1 porcja ok. 425 kcal lub 290 kcal)

100-150 g kaszy owsianej

2 pojedyncze piersi kurczaka
1 łyżeczka oleju kokosowego lub 1 łyżka oleju rzepakowego
2 szalotki lub 1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 dyni hokkaido (takiej o wadze około 1 kg, czyli potrzebujemy około 400-500 g)
1 mała cukinia lub 1/2 dużej
1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
spora szczypta suszonego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka tartego chrzanu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem i odkładamy na około 30 minut.

Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach (łezkach). Cukinii nie obieramy i też ścieramy.

W międzyczasie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu.

Na oleju, na dużej patelni lub w woku, podsmażamy lekko osoloną, pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany i roztarty nożem czosnek, a po 30 sekundach mięso.

Obsmażamy z każdej strony, tak by się ścięło. Wówczas dodajemy startą dynię i cukinię. Podlewamy bulionem, dodajemy tymianek i gałkę i dusimy około 10 minut. Wówczas dodajemy chrzan i ocet, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut, aż wyparuje zapach octu.

Na talerze wykładamy kaszę, a na kaszę naszą potrawkę z dyni.

Smacznego!