Propozycja na pożywne śniadanie lub nawet lekki obiad. Sezonowa frittata z dynią, serem typu feta i szpinakiem. Frittata to włoska potrawa, coś w rodzaju omletu, wzbogaconego o warzywa, ser, mięso lub cokolwiek co wpadnie Wam w rękę. Pysza puszysta masa jajeczna z dodatkami. Do tego szybko, prosto i oczywiście smakowicie.

Składniki (na 2 porcje):

1 łyżeczka klarowanego masła
1 szalotka
1 ząbek czosnku
kawałek dyni bez skórki i pestek, pokrojonej w drobną kostkę (około szklanka)
szczypta suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku
200 g świeżego szpinaku

4 duże jajka lub 5 mniejszych
1/4 szklanki mleka
150 g sera typu feta
pieprz do smaku

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik na 180OC (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).

Na patelni, którą będziemy mogli wstawić później do pieca*, topimy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szalotkę, smażymy do miękkości. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę dynię. Dodajemy szczyptę tymianku, podlewamy małą ilością wody, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości dyni. Następnie dodajemy umyty, posiekany szpinak, odrobinę soli i pieprz i smażymy, aż szpinak zwiędnie, a cała woda odparuje.

W międzyczasie w misce dokładnie roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy pokruszony ser feta i całość doprawiamy pieprzem.

Na patelnię z warzywami wlewamy mieszankę jajeczno-serową. Na średnim ogniu smażymy 3 minuty, po czym wstawiamy patelnię do pieca na około 10-12 minut. To, czy frittata jest gotowa najlepiej sprawdzić wykałaczką, jeżeli jest sucha, możemy wyciągnąć frittatę z pieca.

Smacznego!

* Jeżeli nie macie patelni, którą możecie wstawić do pieca, usmażcie warzywa na zwykłej, a następnie przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zalejcie masą jajeczną. Wstawcie do piekarnika na około 15-20 minut.