Prosty w przygotowaniu, aromatyczny gulasz z moim ulubionym, jesiennym warzywem – dynią. Dzięki dyni, gulaszu nie trzeba zagęszczać mąką. Wystarczy lekko ją rozgotować i to sprawi, że gulasz będzie miał odpowiednią konsystencję.

Składniki (na 4 porcje):

500 g szynki wieprzowej, pokrojonej w nie za dużą kostkę
500 g obranej dyni bez pestek, pokrojonej w niedużą kostkę
250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
2 łyżki oleju rzepakowego
2 szalotki, pokrojone w piórka
1/4 szklanki białego wina półwytrawnego
3 liście laurowe
2 łyżeczki czerwonej, mielonej papryki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta suszonego rozmarynu
2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
spora szczypta czerwonej czubrycy lub cząbru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na oleju szklimy szalotki. Gdy zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę. Oprószamy ją papryka i smażymy, aż mięso zetnie się z każdej strony. Wówczas wlewamy wino, zwiększamy gaz i odparowujemy alkohol.

Wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy pieczarki, liście laurowe, tymianek, estragon, czubrycę, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi i sos sojowy. Na niewielkim ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie. Wówczas dodajemy dynię i gotujemy, aż delikatnie zacznie się rozpadać.

Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy np. z kaszą jaglaną lub bulgurem.

Smacznego!