Chwilę (nawet dłuższą) mnie nie było. W grudniu generalnie mam mniej wolnego czasu – w pracy zamieszanie, dużo więcej roboty niż zazwyczaj; po pracy albo ogarniam przedświąteczne sprawy (pierogi już ulepione!), albo najzwyczajniej nie mam już na nic siły, albo nic mi się nie chce :( Wstyd się przyznać, ale jak mam taki nawał pracy to moje jedzenie często ogranicza się do jakichś warzyw na patelnię z sadzonym jajkiem :D Na głowę jeszcze nie upadłam, żeby serwować Wam takie „frykasy” ;) Z wymagających nieco więcej wysiłku dań, zrobiłam ostatnio makaron ryżowy z jarmużem i łososiem. Potrawa szybka w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. I nawet nieźle prezentuje się na talerzu…

Składniki (na 2-3 porcje):

300-400 g filetu z łososia bez ości i skóry (gotowe filety najczęściej mają skórę, więc musimy ją odciąć)
5-6 łyżek słodkiego sosu chili
sól

200 g makaronu ryżowego (grubszego)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu

1 łyżeczka oleju kokosowego lub łyżka rzepakowego
1 szalotka lub mała biała cebula
1 spory ząbek czosnku
opakowanie (250-300 g) jarmużu
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
1 łyżka słodkiego sosu chili
1 łyżka soku z cytryny

4 łyżeczki czarnego lub białego sezamu do podania

Przygotowanie:

Filet łososia dokładnie smarujemy z obu stron sosem chili i lekko oprószamy solą. Odstawiamy na około 20 minut.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i moczymy tak długo, jak napisano na opakowaniu. Odsączamy i mieszamy z olejem sezamowym.

Przygotowujemy dwie patelnie – jedną do jarmużu, drugą do łososia (najlepiej teflonową).

Na jednej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną szalotkę. Gdy się zeszkli dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy pół minuty. Dodajemy pozbawiony twardych łodyg jarmuż i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż jarmuż zmięknie, ale nie rozgotuje się. Wówczas dodajemy sos sojowy, sos chili, olej sezamowy i sok z cytryny. Chwilę smażymy i dorzucamy makaron. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym do smaku.

W tym samym czasie co jarmuż, przygotowujemy łososia. Po prostu układamy go na patelni bez tłuszczu i smażymy z obu stron po około 5-7 minut (zależnie od wielkości) na średnim ogniu. Usmażonego dzielimy na mniejsze kawałki.

Na talerzach układamy makaron z jarmużem, a na wierzchu układamy kawałki łososia. Całość posypujemy sezamem i podajemy.

Smacznego!