Pomysł na szybki, wegetariański obiad. Idealny w międzyczasie świątecznych przygotowań. Dobrej jakości makaron, tofu i własnej roboty sos pomidorowy = smaczne i zdrowe danie.

 

Składniki (na 2 porcje):

100 g makaronu pappardelle
opakowanie naturalnego tofu (180 g)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szalotka, pokrojona w kostkę
1 spory ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1/4 pęczka natki pietruszki, posiekanej
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
szczypta cukru
sól
opcjonalnie płatki drożdżowe do posypania

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy lekko osoloną szalotkę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy około pół minuty, po czym wlewamy pomidory. Dodajemy cukier, oregano i słodką paprykę i całość dusimy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu i posiekaną natkę (troszkę zostawiamy do dekoracji). Dusimy około 10 minut, nie mieszamy za bardzo, żeby tofu się nie rozpadło.

W międzyczasie makaron gotujemy al dente. Wrzucamy go do sosu i delikatnie mieszamy.

Układamy makaron na talerzach, posypujemy natką i opcjonalnie płatkami drożdżowymi lub parmezanem.

Smacznego!