Prosty sposób na podanie pysznej, efektownie wyglądającej ryby. Przepis idealny nie tylko na Święta, również na co dzień. Przygotowałam sandacza, ale równie dobrze możecie zastąpić go karpiem, dorszem czy linem.

 

Składniki (na 5-6 porcji):

1 sandacz pokrojony w pół-dzwonka, ze skórą
sól
pieprz
sok z cytryny

2-3 jajka
mąka
150 g migdałów w płatkach Bakalland
olej do smażenia

Przygotowanie:

Sandacza płuczemy i dokładnie osuszamy każde pół-dzwonko. Solimy i pieprzymy, odstawiamy na noc do lodówki.

Przed smażeniem każde dzwonko skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut, a następnie dokładnie osuszamy.

Każde dzwonko panierujemy w mące, jajku i płatkach migdałów (w tej kolejności) i partiami smażymy z obu stron na oleju (ale nie za głębokim) na wolnym ogniu, żeby ryba się zdążyła usmażyć, ale migdały nie spaliły się. Smażenie zaczynamy o strony ze skórą.

Smacznego!