Wiem, że prowadzę bloga kulinarnego, nie zaś takiego o tematyce dekorowania wnętrz, ale dostałam tyle bakalii od Bakalland, że postanowiłam „pokombinować z nimi inaczej :) Chciałam jakoś ciekawie ozdobić stół, więc na myśl przyszły mi „obrączki” do serwetek wykonane z bakalii. Robi się je szybko i banalnie łatwo (pracę można powierzyć nawet dzieciom, o ile w orzechach to my najpierw zrobimy otwory), a efekt zaskakuje. Przepadam za naturalnymi ozdobami, więc dla mnie takie obrączki są super.

Przygotowując je pomyślałam, że podobnie mogę wykonać kilka ozdób choinkowych. Mam niewielką choinkę, więc 6 sztuk było dla mnie w sam raz. Problem może się pojawić, gdy macie wielkie choiny od podłogi o sufitu – tu przyznam, że w grę będą wchodzić większe ilości bakalii, a nie każdy może sobie na to pozwolić.

Nie przytruwając więcej, podaję „przepis”:

bakalie:
orzechy laskowe
migdały
morele
żurawina suszona
rodzynki

maleńki śrubokręcik do wykonania otworów w orzechach
igła z szerokim uchem
gruba, lniana, nie farbowana nić (np. taka do wiązania mięsa)

Przygotowanie:

W sposób dowolny, taki jak nam się podoba nawlekamy owoce na nić. Na środku możemy umieścić morelę, żeby ozdoby ładnie wyglądały.

Generalnie w temacie tych ozdób panuje dowolność. Poniżej prezentuję moje „wyroby”.