Ostatnio w moim menu na dobre zagościły buraki :) Warzywo- ideał na zimę, zwłaszcza dla ludzi aktywnych. W dzisiejszym przepisie buractwo występuje w towarzystwie włoszczyzny – zapieczone w lekkiej glazurze. Gotowe warzywa skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika i dyni i mamy pyszną, zdrową i aromatyczną zimową sałatkę.

Składniki (na 3 porcje):

2 większe marchwie
2 średniej wielkości buraki
2 korzenie pietruszki
1 mały seler lub połowa dużego

marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżeczki miodu
2 łyżki białego octu winnego
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
po łyżeczce suszonego tymianku i estragonu

do podania:
uprażone nasiona dyni i słonecznika
sok z limonki

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy w słupki (takie frytki) i przekładamy do dużej miski.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do miski z warzywami. Całość dokładnie mieszamy.

Układamy warzywa na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przykrywamy drugim arkuszem folii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180OC na 50 minut. Po upływie 50 minut zdejmujemy wierzchnią folię aluminiową i dopiekamy warzywa jeszcze około 20 minut.

Układamy warzywa na talerzach i posypujemy dowolną ilością prażonych ziaren. Podajemy z cząstkami limonki.

Smacznego!