Jeżeli potrzebujecie przepisu na szybkie w przygotowaniu, ale i smaczne danie – oto on :) Smażony ryż z wieprzowiną i pieczarkami. Dania typu stir-fry należą do moich ulubionych właśnie ze względu na prostotę i tempo pracy. Ostatnio brak mi czasu na wszystko – doba za nic nie chce się naciągnąć jak guma, więc proste i szybkie potrawy ratują nam życie :) Tak to jest jak człowiek zajmie się tryliardem rzeczy na raz i nie chce zrezygnować z żadnej z nich. Chyba dopadło mnie ADHD ;)

Wracając do przepisu, poniżej podaję składniki na około 3-4 porcje dania:

1 łyżka oleju rzepakowego
2 większe szalotki
szczypta soli
400 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plasterki
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
pieprz
500 g mielonej wieprzowiny (np. szynki)
3/4 szklanki ryżu
1 łyżka oleju rzepakowego

opcjonalnie posiekany szczypior do podania

Przygotowanie:

Gotujemy ryż (żeby ułatwić sobie zadanie, wrzucam ryż jaśminowy do dużej ilości gotującej się, osolonej wody i gotuję do miękkości – około 12 minut).

W międzyczasie na dużej patelni (lub w woku) oleju szklimy lekko osoloną cebulę. Dodajemy pieczarki, wlewamy sos sojowy, dodajemy pieprz i całość przesmażamy do momentu, aż puszczona przez pieczarki woda odparuje. Zawartość patelni przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni smażymy mięso (bez tłuszczu), aż się zetnie. Podczas smażenia rozbijamy je łopatką na małe kawałeczki. Usmażone mięso przekładamy do pieczarek.

Na patelnię wlewamy pozostałą 1 łyżkę oleju i wrzucamy ugotowany ryż. Przesmażamy go na dużym ogniu (około 3 minuty, mieszając), po czym dodajemy do niego pieczarki i mięso. Smażymy razem około 5 minut. Na koniec, w razie potrzeby, doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem.

Podajemy samodzielnie lub posypane odrobiną posiekanego szczypioru (ja lubię w takiej wersji, ale nie każdemu może to przypaść do gustu).

Smacznego!